GRZEGORZ BURKOWSKI FOTOGRAFIA PRZYRODNICZA Z                 DOLINY BARYCZY                                                                                                                                           I NIE TYLKO
                      

 

b l a s z k o d z i o b e

3/02/2012, 400mm, f/8, s.500, iso 400

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Blaszkodziobe (Anseriformes) – rząd ptaków z  podgromady ptaków nowoczesnych Neornithes.  Obejmuje gatunki wodne zamieszkujące wszystkie  kontynenty poza Antarktydą.
 Cechy charakterystyczne: Ptaki te charakteryzują się  następującymi cechami: gęste i zbite,  nieprzemakalne  upierzenie z dobrze rozwiniętą  warstwą puchową pełni  rolę doskonałej izolacji  termicznej. Zwiększa ją jeszcze  natłuszczanie  dziobami piór wydzieliną gruczołu  kuprowego  dobrze rozwinięty gruczoł kuprowy bardzo  dobrze  pływają, większość gatunków również nurkuje    otwarte nozdrza dziób szeroki, spłaszczony, pokryty  wrażliwą skórą, opatrzony na brzegach  zachodzącymi  na siebie blaszkowatymi wyrostkami.  Poszukując  pożywienia w wodzie, ptaki te  przepuszczają wodę  między blaszkami, na blaszkach  zaś zatrzymują się  bezkręgowce i rośliny, które  stanowią ich pożywienie.  Dziób ten działa więc jak  sito. Na jego końcu znajduje  się płytka rogowa  zwana paznokciem. skrzydła z  reguły dobrze  rozwinięte. W locie silne i wytrwałe, ale  nie potrafią  szybować. Lecąc wydają charakterystyczny  świst.  ogon przeważnie krótki długość szyi zależy od  sposobu pobierania pokarmu - łabędzie żerują na  największej głębokości, mają 25 kręgów szyjnych,  gęsi  18, a tracze łowiące ryby na powierzchni  zaledwie 16  nogi zwykle krótkie lub średniej  długości; osadzone w  tyle tułowia (u kaczek  nurkujących – słabo chodzą po  ziemi) lub w jego  połowie nogi są mocne i  przystosowane do pływania  - trzy przednie palce są  połączone błoną pławną, a  palec tylny znajduje się  nieco wyżej niż reszta latają  szybko i wytrwale np.  cyraneczka leci z prędkością  120 km/h kaczki i tracze  wykazują silny dymorfizm  płciowy - samce są barwnie  upierzone w  przeciwieństwie do samic, którym takie  upierzenie  mogłoby przeszkadzać w czasie spokojnego  wysiadywania jaj. Natomiast u gęsi i łabędzi  dymorfizm  nie jest widoczny, samce są tylko trochę  bardziej  masywne kaczki pierzą się dwa razy w roku  (podobnie  jak łabędzie) - jesienią częściowa zmiana  piór  pokrywowych nadaje kaczorom barwy godowe.  Latem  pierzenie jest całkowite przez co samce przez  3  miesiące są skromniej upierzone. Gęsi pierzą się  tylko  raz, ale całkowicie. Mimo różnic wszystkie  europejskie  blaszkodziobe w tym czasie nie mogą  latać, dlatego w  tym okresie trudno je zauważyć, bo  kryją się w  trzcinach samice wysiadują zwykle dużą  ilość jaj.  Samce łabędzi i gęsi opiekują się  potomstwem. Młode  są zagniazdownikami - po  wykluciu są dobrze  rozwinięte i umieją żerować. W  pierwszym okresie  życia pokryte puchem, gdy  wyschnie wychodzą z  gniazd na żerowanie Niektóre  gatunki zostały  udomowione przez człowieka  (kaczka domowa –  pochodzi od kaczki krzyżówki,  gęś domowa – od gęsi  gęgawy, bernikli kanadyjskiej  lub gęsi łabędzionosej) i  są cenione ze względu na  pióra, puch, jaja, mięso.  Najmniejszym gatunkiem  rzędu jest cyraneczka o  rozpiętości skrzydeł samca  do 0,6 metra, a  największym łabędź niemy - 2,5 m.
Kreator stron - łatwe tworzenie stron WWW