GRZEGORZ BURKOWSKI FOTOGRAFIA PRZYRODNICZA Z                 DOLINY BARYCZY                                                                                                                                           I NIE TYLKO
                      

 

Czapla biała, Ardea alba

Wymiary
długość ciała: 82-102 cm
rozpiętość skrzydeł: 140-170 cm
masa ciała: 700-1600 g
Pożywienie
Zwierzęta wodne, głównie drobne, szczególnie owady, chwytane przede wszystkim płyciznach.
Głos
W koloniach lęgowych często wydaje rechoczące krrrok.
Lęgi  
Gniazduje w koloniach. Gniazdo umieszcza w trzcinach, rzadziej na drzewie. ciągu roku wyprowadza 1 lęg. Składa w różnych porach (zależnie od regionu) 2 do 5 bladoniebieskich jaj o długości 60 mm. Wysiadywane są przez okres 25-26 dni przez obydwoje rodziców. Pisklęta opuszczają gniazdo po ok. 6 tygodniach. 





Czapla biała
(Ardea alba) – gatunek dużego ptaka, z rodziny czaplowatych (Ardeidae), zamieszkującego wszystkie kontynenty, poza Australią i Antarktydą.
W Polsce nieliczny ptak lęgowy, licznie zalatujący. Do niedawna czapla biała jedynie zalatywała do Polski. Obecnie jest u nas także nielicznym ptakiem lęgowym. Wcześniej północny zasięg gniazdowania przebiegał przez Czechy i Słowację, obecnie następuje ekspansja tego gatunku na północ. Pierwszy przypadek gniazdowania w Polsce odkryto w 1997 r. nad Biebrzą, obecnie znane są również lęgowiska m.in. na zbiorniku Jeziorsko i w ujściu Warty w Słońsku
Wygląd zewnętrzny
Największa biała czapla w Europie, wielkością dorównuje czapli siwej. Upierzenie śnieżnobiałe, w kątach dzioba żółty nieopierzony fragment skóry. W szacie godowej dziób czarny, a nogi żółte; z barków wyrastają wydłużone pióra. W szacie spoczynkowej dziób żółty, a nogi ciemne, żółtozielone. 
Wyróżniono następujące podgatunki:
czapla biała (Ardea alba alba)
czapla amerykańska (Ardea alba egretta)
czapla afrykańska (Ardea alba melanorhynchos) Występowanie Czapla biała zamieszkuje w zależności od podgatunku:
Ardea alba alba – pas od środkowej Europy i Bałkanów po środkową Azję. Zimuje w północnej i środkowej Afryce oraz środkowych Chinach i na Półwyspie Koreańskim. Do Polski regularnie i licznie zalatuje, a od niedawna nielicznie również się gnieździ.
Ardea alba egrettus – Ameryka poza Kanadą, Alaską i Patagonią.
Ardea alba melanorhynchos – subsaharyjska Afryka i Madagaskar.
Biotop
Duże obszary trzcin, delty rzek, zalewy, zarośla mangrowe.
Kreator stron - łatwe tworzenie stron WWW