GRZEGORZ BURKOWSKI FOTOGRAFIA PRZYRODNICZA Z                 DOLINY BARYCZY                                                                                                                                           I NIE TYLKO
                      

 

Foka szara, Halichoerus grypus

zwinne i zdolne do rozmaitych akrobacji. Nurkując, pozostają pod wodą zwykle do 10 minut. Śpią unosząc się na powierzchni wody, pod wodą, lub też wylegują się na lądzie. Uwielbiają wygrzewać się na słońcu. Foki szare prowadzą osiadłe życie, nie lubią dalekich wędrówek. Tylko młode osobniki wypuszczają się czasem na ponad 1000 km wycieczki. Są ostrożne i płochliwe. Młode foczęta, które przychodzą na świat mają średnio 75 cm długości i ważą 6-10 kilogramów. Młode foczki pokryte są białym, gęstym futrem, nazywanym lanugo. Pozostają pod opieką matki tylko w czasie 3 tygodni karmienia, później,zachęcane przez matkę ruszają w świat i od tamtej pory muszą już radzić sobie same.
Gody
 Foka szara jest gatunkiem poligynicznym, to znaczy samiec w okresie godowym ma dostęp do więcej niż jednej samicy. Zwykle gromadzi wokół siebie 6-10. Potrafi wściekle bronić swojego haremu, jak i całego zajmowanego przez grupę terytorium. Proces kojarzenia jest często poprzedzony ostrą rywalizacją o partnerki. Pewni angielscy uczeni zaobserwowali, że samice odrzucają zaloty niektórych samców, spotykając się ze skojarzonymi wcześniej partnerami. Uczeni ci wysnuli wniosek, że płodzone rokrocznie focze szczenięta są pełnoprawnym rodzeństwem   oraz że samice wolą samców, z którymi już wcześniej się kojarzyły, bo pomiędzy nimi wytworzył się rodzaj specyficznej więzi.
                                                                                                                                                                                                 W Bałtyku występują trzy gatunki  fok: foka szara, foka pospolita i  foka obrączkowana. Największą, a  zarazem najczęściej pojawiającą się  u polskich wybrzeży foką jest foka  szara. Samce osiągają do 3 metrów  długości i do 310 kg masy ciała u  największych osobników. Samice,  które u każdego gatunku fok są nieco  mniejsze, osiągają przeciętnie 1,8 m  długości i 155 kg masy ciała.  Liczebność populacji bałtyckiej  szacuje się na 22,5 tysięcy  osobników.
   Cechy charakterystyczne
 szara sierść,spód brzucha  jaśniejszy,ciemne plamy na całym  ciele stare osobniki są prawie  czarne długi, wąski psi pysk długie  wąsy twarde pazury ostre zęby  przystosowane do zjadania ryb i  mięczaków krótkie, owłosione płetwy

 Foki wiodą wodno-lądowy tryb życia.  Podczas gdy na lądzie są ociężałe i  niezdarne, w wodzie okazują się być  wspaniałymi pływakami. Są szybkie,
 
Twoja strona firmowa - szybko i za darmo!