GRZEGORZ BURKOWSKI FOTOGRAFIA PRZYRODNICZA Z                 DOLINY BARYCZY                                                                                                                                           I NIE TYLKO
                      

 





Kapturnik
(Lophodytes cucullatus) – gatunek ptaka z rodziny kaczkowatych, jedyny przedstawiciel rodzaju Lophodytes. Jest pięknie ubarwionym ptakiem o przecudnym czubku na głowie, który rozpościera się podczas podniecenia się ptaka lub w trakcie godów.  W locie na skrzydłach samca widać duże, białe plamy. U samicy mniejsze. Wygląd - cienki dziób jest wąski i długi niczym piła, a złapana ,przez nie zdobycz nie ma możliwości wydostania się, ptaki te mają małe haczyki na wewnętrznej stronie dziobka ułatwiające przytrzymywanie rybek. Tuż przed samym zjedzeniem rybki ptaki te mają zwyczaj zabijać je uderzeniem dzioba w ziemię, kamień-trzymając je w nim. Ptaki te są doskonałymi pływakami i wyśmienicie nurkują. Samiec - głowa czarna, z białą plamą, która ciągnie się od oka do czarnego czubka. Pierś biała, oddzielona od boków koloru rdzawego dwoma czarnymi pasami. Ogony długie u obu płci. Samica - brązowoszara, rdzawopomarańczowy czubek na głowie. W upierzeniu spoczynkowym samiec przypomina samicę. Jako pokarm główny tych ptaków służą im małe i drobne rybki oraz skorupiaki i mięczaki, a także małe owady.Okres rozrodczy u tych ptaków zaczyna się wczesną wiosną, a samiczka składa 8-15 jaj, które sama  wysiaduje przez ok.28-30 dni.  Rozmiary - 40-48 cm Zasięg, - gniazda zakłada w pobliżu słodkich wód w Ameryce Północnej. Zimuje na wybrzeżach.
Twoja strona firmowa - szybko i za darmo!