GRZEGORZ BURKOWSKI FOTOGRAFIA PRZYRODNICZA Z                 DOLINY BARYCZY                                                                                                                                           I NIE TYLKO
                      

 

Łęczak,Tringa glareola







Łęczak
, brodziec leśny,(Tringa glareola) – gatunek średniego ptaka wędrownego z rodziny bekasowatych (Scolopacidae).
Występowanie
Zamieszkuje północną Eurazję od Europy po Półwysep Czukocki i Wyspy Komandorskie. Zimuje w pasie klimatów tropikalnych i subtropikalnych Afryki, w Azji Południowej w południowych Chinach, na Filipinach, Indonezji i w Australii. W Polsce skrajnie nielicznie lęgowy, niewielka populacja występowała na Bielawskich Błotach ale wymarła z końcem lat 90.Podczas przelotów (IV-V i VII-X) najliczniejszy z brodźców pojawiających się w Polsce. Niegdyś gnieździł się dość licznie w całym kraju, lecz likwidacja bagien i mokradeł sprawiła, że przez lata nie było dowodu na lęg tego ptaka. W 2009 roku pojedynczy lęg stwierdzono na torfowisku na Podlasiu, a w 2010 w dwóch kolejnych miejscach w tym regionie.
Cechy gatunku
Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. W upierzeniu godowym wierzch ciała brązowy z białymi, okrągłymi cętkami, które na szyi i głowie stają się wydłużone. Nad okiem wyraźna, biała brew. Spód ciała, kuper i ogon białe. Na głowie i szyi ciemne plamki, na ogonie czarne poprzeczne prążkowanie. Dziób czarny, a nogi żółte. W upierzeniu spoczynkowym białe plamy na wierzchu ciała stają się rudawe, mniej kontrastowe. Podobnie wyglądają osobniki młodociane.
Wymiary średnie
dł. ciała ok. 20-23 cm
rozpiętość skrzydeł ok. 40 cm
masa ciała ok. 50-80 g
Biotop
Bagna, tereny podmokłe i brzegi zbiorników wodnych strefy tundry, lasotundry, tajgi i lasów strefy umiarkowanej.
Gniazdo
Na ziemi. W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając w maju-czerwcu 4 jaja. Jaja wysiadywane są przez okres około 23 dni przez obydwoje rodziców. Pisklętami opiekuje się wyłącznie samiec.
Pożywienie
Owady.
Twoja strona firmowa - szybko i za darmo!