GRZEGORZ BURKOWSKI FOTOGRAFIA PRZYRODNICZA Z                 DOLINY BARYCZY                                                                                                                                           I NIE TYLKO
                      

 

Piaskowiec, Calidris alba







Piaskowiec
(Calidris alba) – gatunek średniego ptaka wędrownego z rodziny bekasowatych (Scolopacidae). Występowanie
Zamieszkuje Archipelag Arktyczny, północną Grenlandię, Svalbard, Nową Ziemię, Półwysep Tajmyr, Wyspy Nowosyberyjskie, ujście Leny i północny skraj Alaski. Zimuje na morskich wybrzeżach począwszy od środkowej części Ameryki Północnej po Amerykę Południową oraz na wybrzeżach Europy Zachodniej i Południowej, Afryki Północnej przez azjatyckie wybrzeża Oceanu Indyjskiego oraz Australii i niektórych wysp Oceanii. W Polsce podczas przelotów spotykany licznie na wybrzeżu, w głębi kraju nieregularnie i nielicznie. Cechy gatunku Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. W upierzeniu godowym wierzch ciała rdzawy z ciemnymi plamkami, które są większe na grzbiecie i pokrywach skrzydłowch. Spód ciała i podgardle białe. Prosty dziób i nogi czarne. W szacie spoczynkowej wierzch ciała popielatoszary, a czoło, brew i spód białe. W przedniej części pokrywy skrzydłowej charakterystyczna czarna plama. Osobniki młodociane podobne do dorosłych w upierzeniu spoczynkowym, jednak wierzch ich ciała pokrywają czarne plamy.
Wymiary średnie
dł. ciała ok. 19-21 cm
rozpiętość skrzydeł ok. 34-40 cm
waga ok. 35-110 g
Biotop
Tundra, poza okresem lęgowym głównie morskie wybrzeża. Gniazdo Na ziemi. W ciągu roku wyprowadza jeden lęg lub dwa, w krótkim odstępie czasu (zdarzają się sporadyczne przypadki poliandrii), składając w czerwcu-lipcu 4 jaja. Jaja wysiadywane są przez okres 24-32 dni przez obydwoje rodziców, lub jeśli złożone zostały dwa lęgi, każde z rodziców wysiaduje tylko jeden z nich.
Pożywienie
Bezkręgowce i nasiona roślin.
Twoja strona firmowa - szybko i za darmo!