GRZEGORZ BURKOWSKI FOTOGRAFIA PRZYRODNICZA Z                 DOLINY BARYCZY                                                                                                                                           I NIE TYLKO
                      

 

P ł o c h a c z e

Pokrzywnica, 2/03/2012, 400mm, f/5.6, s.200, iso 400, godz. 15.28











Płochacze
(Prunellidae) – rodzina małych ptaków z rzędu wróblowych, obejmująca 13 gatunków występujących w Europie i Azji. Jest to jedyna rodzina ptaków endemiczna dla Palearktyki. Większość gatunków zamieszkuje obszary górskie; jedynie pokrzywnica, płochacz śniady oraz płochacz syberyjski żyją też na terenach nizinnych. Nie odbywają dalekich wędrówek, ale zimą przenoszą się w niższe partie gór i na tereny o łagodniejszym klimacie położone bardziej na południu. Z wyglądu przypominają wróble (ale nie są z nimi blisko spokrewnione). Mają rude, brązowe lub szare, kreskowane upierzenie, cienki i ostry dziób. Obie płci są ubarwione podobnie. Gniazdują na ziemi, wśród niskiej roślinności lub w szczelinie skalnej. Składają 3-6 jaj o barwie od zielonkawej do niebieskiej. Odżywiają się owadami, a zimą również nasionami i jagodami. W Polsce występuje pokrzywnica i płochacz halny. Płochacz syberyjski zalatuje wyjątkowo.
Kreator stron - łatwe tworzenie stron WWW