GRZEGORZ BURKOWSKI FOTOGRAFIA PRZYRODNICZA Z                 DOLINY BARYCZY                                                                                                                                           I NIE TYLKO
                      

 

   S k o w r o n k i











Skowronki
(Alaudidae) – rodzina małych ptaków z rzędu wróblowych, obejmująca ok. 100 gatunków zamieszkujących prawie cały świat (z wyjątkiem Grenlandii i Ameryki Południowej, nie licząc izolowanych osiadłych populacji górniczka w Andach). Występują przede wszystkim na suchych, skąpo zarośniętych terenach stepowych lub na terenach rolniczych. U większości gatunków obie płci ubarwione podobnie – maskująco, zwykle brązowo, niekiedy z czarnymi i białymi plamkami. Jedynie samce kalandry czarnej są całe czarne. Skowronki mają wydłużony tylny pazur. Potrafią szybko biegać i wytrwale latać, niektóre odbywają loty godowe z intensywnym śpiewem. Gniazdują na ziemi. Składają 2-6 jaj, zwykle plamkowanych. Odżywiają się owadami, a poza okresem lęgowym – nasionami. W Polsce występują trzy gatunki lęgowe (skowronek, dzierlatka i lerka) oraz jeden przelotny i zimujący (górniczek). Ponadto do polskiej awifauny zalicza się cztery gatunki zalatujące wyjątkowo (kalandra szara, czarna i białoskrzydła oraz skowrończyk krótkopalcowy).
Kreator stron - łatwe tworzenie stron WWW